text size : Small Medium Large

Database for Ottoman Inscriptions | Osmanlı Kitabeleri Projesi

Photographs

photo of building

 

 

Building

Building name
Bezirganbaşı Camii
Building also known as
Koca Hüsrev Camii, Hüsrev Çelebi Camii, Ramazan Efendi Camii (Tahsin Öz)
Building type
cami
Notes on the building
Mimar Sinan’ın eseri olan cami, yanında kurulan tekkenin ilk şeyhi Mahfi Ramazan Efendi’den dolayı Ramazan Efendi Camii olarak da adlandırılmıştır. Cami, dikdörtgen bir plana sahip olup, giriş kısmına geç bir devirde yapıldığı anlaşılan ve esas binanın mimari karakterine uymayan kısmen ahşap kapalı bir son cemaat yeri vardır. Bir yangından veya depremden zarar gören cami, müzeyyen pencerelerini kaybetmiş olmalıdır. Caminin kubbeli olduğunu belli edecek bir iz yoktur. Ancak Tekkeci İbrahim Ağa Camii gibi, burada da çatı içerisinde ahşap bir kubbe bulunduğu düşünülebilir. Mermerden olan minber de caminin en azından bir yangın felaketi geçirdiğini belli etmektedir. Bu minberin yakın tarihlere kadar üst kısmı ahşap iken, son yıllarda mermer oalrak tamamlanmıştır. Cami içerisindeki çiniler yer yer tahrip olmuş ve çinilere yapılan tamir ve yamalar acemice olmuştur. Cami, gerçekleştirildiği ilk süslemeyle günümüze kadar gelememiş ve değiştirilmiştir (Eyice).
Built by
Bezirganbaşı Hacı Hüsrev Çelebi
Information on benefactor
Bezirganbaşı Hacı Hüsrev Çelebinin bir tüccar olduğu bildirilmektedir. Ticaretle uğraşanlara verilen bir lakap olan "hace" kelimesi halk arasında "hoca" veya "hacı" şeklinde de söylendiğinden caminin banisi Hüsrev Çelebi her üç şekilde de anılmıştır. Kendisi hakkında başka bir bilgi bulunmamaktadır. Caminin haziresinde, Hüsrev Çelebi’nin kabri olarak kabul edilen, mermerden tarihsiz ve isimsiz bir mezar bulunmaktadır (Eyice).
Built for
Built in
 H. 994 ( M. 1585 - 1586 )
Repaired by
Hammâmîzâde İsmâil Dede
Information on repairer
Semavi Eyice’ye göre, 24 Temmuz 1782’de Haliç kıyısında Dibek Mahallesi’nden çıkarak Marmara sahiline kadar uzanan büyük yangın afetinin tam içinde kaldığına göre, büyük ölçüde zarar görmüş olması muhtemeldir. Hadîkatü’l-Cevâmi’de caminin harap bir durumda olduğu sırada, Yenikapı Mevlevihanesi’nde çile çıkarmakta olan ve daha sonra padişahın musahipliğine yükselen, mütevellisi bestekâr Hammâmîzâde İsmail Dede tarafından 1234 [1818-1819] yılında tamir ve ihya ettirildiği bildirilmektedir (Eyice).
Repaired in
H. 1234 ( M. 1818 - 1819 )

Location

State
Türkiye 
City
İstanbul, Fatih İlçesi
District
Kocamustafapaşa
Street
Kuvayi Milliye Cad.
Notes on location
Ramazan Efendi Sokağı’ndadır.